Expert in bedrijfskleding

Met Initial kiest u voor een persoonlijke kledingservice die naadloos aansluit op uw professionele behoeften en uw specifieke bedrijfsactiviteit.

Beroepskleding en poetsdoeken

LCO2 washing: wassen zonder water

Wassen zonder water. Beter voor kleding, drager en milieu

Initial introduceert als eerste in Europa het ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. Vanuit deInitialwasserij in Lokeren (België)bieden we een nieuwe totaalservice aan met reiniging op basis van vloeibare koolstofdioxide (LCO2). Deze innovatieve techniek is beter voor de levensduur van de kleding, voor de gezondheid van werknemers én voor het milieu.

Bedrijfskleding gaat langer mee

Het ‘wassen zonder water’ komt op de eerste plaats de kleding zelf ten goede. Het doet de vezels van kleding niet zwellen, waardoor de kleding minder slijt, niet krimpt en er geen negatief effect is op de kleuren de beschermende eigenschappen. Drogen van de kleding – ook een belangrijke oorzaak van slijtage – is niet nodig. Door al deze aspectenbehoudt de kleding haar kwaliteiten en gaat ze langer mee.

Werknemers beter beschermen

Belangrijk voor werknemers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen, is dat hetwasproces met LCO2voor aanzienlijk hogere decontaminatiewaarden zorgt. Deze nieuwe wasmethodeverwijdert 98% van de PAK’s (polyaromatische koolstoffen); een veel beter resultaat dan bij wassen met water. Het LCO2-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor de drager van de kleding.

Omdat wassen met LCO2de enige methode is die zoveel gevaarlijke stoffen uit de kleding verwijdert, wordt het proces nu al ingezet voor het onderhoud van brandweerkleding. In deze sector is de problematiek van verontreinigde kleding heel actueel. Het staat immers vast dat tijdens een brand stoffen van allerlei aard vrijkomen. Naastwaterdamp en kooldioxide zijn dat o.m. koolmonoxide, PAK’s, VOC’s (vluchtige organische componenten) en asbest.Initialwerkt mee aan bijkomende onderzoeken en tests om te weten te komen aan welke gevaarlijke stoffen brandweerlui worden blootgesteld en wat het daadwerkelijke effect op hun gezondheid is.

Duurzame besparingen

Als marktleider kijken we altijd naar nieuwe manieren om de dienstverlening naar klanten te optimaliseren en naar duurzamere methoden voor onze dagelijkse activiteiten.Het wasproces op basis van LCO2helpt ons om het milieu verder te beschermen. Er wordt geen water gebruikt, waardoor de waterbesparing 100% per wasbeurtis. Daarnaast zijn er minder wasmiddelennodig en wordt er ook veel energie bespaard. In hetwasproces zelf zo'n 60%*. Daarnaast is drogen niet meer nodig, wat een enorme besparing oplevert op het energieverbruik door wasdrogers. Bovendien is de gebruikte LCO2 voor 98% herbruikbaar voor een volgende wasbeurt.Het afval komt ookniet ongecontroleerd in het milieu terecht.

Hoe werkt het?

Wassen zonder water’ gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden met LCO2. Bij dit proces geven onze medewerkers de koolstofdioxide de juiste temperatuur en druk om, gemengd met een minimale hoeveelheid milieuvriendelijke wasmiddelen, in vloeibare vorm en gasvorm diep in de kleding door te dringen. Na een kort reinigingsproces is de kleding droog, schoon en ontdaan van de meeste gevaarlijke stoffen.​

LCO2-machine-large.jpg

BE-NL-banner-vertical-CO2-189x223-NL.gif