Perfectie in essentie

Initial en CWS-boco vormen nu officieel een team voor het aanbieden van cleanroomdiensten, hygiëneoplossingen, bedrijfskleding en linnengoed, we bieden bedrijven en organisaties complete en professionele oplossingen in welke sector ze ook actief zijn.

Home

Onderzoek toont hygiënische risico’s van thuis wassen werkkleding

19/02/2014

61% van Belgische werknemers wast werkkleding niet apart en op een te lage temperatuur

Brecht, 18 februari 2014 – Initial en de European Textile Services Association (ETSA) publiceren vandaag de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd in vier Europese landen, waaronder België, om de hygiëne van werkkleding in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 4 werknemers zich zorgen maakt over de overdracht van bacteriën van hun werkkleding op hun persoonlijke was en dat werkkleding die thuis wordt gewassen de hygiëne, de gezondheid en de veiligheid van de werkplek in gevaar brengt.

Initial Work-Wear

Redenen waarom werkkleding best niet thuis gewassen wordt:

 1. Er is geen zekerheid dat thuis gewassen werkkleding hygiënisch en bacterievrij is;
 2. Er is verwarring bij consumenten over het onderscheid tussen ‘proper’ en ‘hygiënisch’;
 3. De hygiëne bij het thuis wassen kan in het gedrang komen door besmetting bv. via de handen;
 4. Werkgevers die blind vertrouwen op de wasgewoonten van de werknemers, nemen een risico;
 5. Vergeleken met professionele reiniging, die plaatsvindt in een gecontroleerde omgeving, kan thuis wassen niet dezelfde betrouwbare hygiënische resultaten bieden, omdat de thuiswasgewoonten verschillen van gezin tot gezin.

Bovendien is werkkleding vaak behandeld met een beschermende coating. Door een kledingstuk verkeerd te wassen voldoet het niet meer aan de veiligheidseisen. Professioneel onderhoud waarborgt een blijvende bescherming.

Thuis werkkleding wassen vormt een risico voor de hygiëne.

Het is algemeen bekend dat hygiëne enorm belangrijk is. We erkennen ook allemaal wel dat de gevolgen van een gebrekkige hygiëne aanzienlijk kunnen zijn. Toch toont ons onderzoek aan dat de hygiëne regelmatig in het gedrang komt bij de huishoudelijke wascyclus en dat er een aanzienlijk besmettingsrisico voor de kleding bestaat, met mogelijke gevolgen voor de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Bij thuis wassen bestaat er besmettingsgevaar.

 • Hoewel 40% van de respondenten denkt dat bacteriën alleen gedood worden wanneer kleding wordt gewassen op 90°C, toont ons onderzoek aan dat men thuis toch vaak op lage temperaturen wast (gemiddeld op 48°C);
 • Het is algemeen bekend dat werkkleding niet samen met persoonlijke was gewassen mag worden. Toch wast 61% van de ondervraagden persoonlijke was en werkkleding niet altijd apart;
 • 98% van de ondervraagden wast hun werkkleding en persoonlijke was in dezelfde wasmachine;
 • Slechts 42% sorteert de werkkleding steeds apart van de persoonlijke was;
 • Slechts 1 op de 4 werknemers maakt zich zorgen over het het feit dat werkkleding de persoonlijke was kan besmetten;
 • 1 op de 2 werknemers wast de werkkleding maar één keer per week;
 • Slechts 1 op de 10 werkgevers geeft duidelijke instructies over hoe je werkkleding moet behandelen en onderhouden;
 • Hoewel het openbaar vervoer een omgeving is met een groot besmettingsrisico, draagt 53% van de ondervraagden de werkkleding tijdens het reizen van en naar het werk;
 • 45% van de werknemers ziet liever een professionele oplossing in de plaats van de werkkleding zelf te moeten wassen.

Bron: cijfers zijn gebaseerd op het GfK-onderzoek*

Werkgevers die blind vertrouwen op de wasgewoonten van werknemers nemen een risico.

Gezien de bovenstaande risico's kunnen we stellen dat werkkleding die thuis wordt gewassen de hygiëne, de gezondheid en de veiligheid van de werkplek in gevaar brengt. Dit is een risico dat werkgevers kunnen en moeten vermijden.

Wanneer werkkleding onderhouden wordt door een specialist in textielmanagement zoals Initial, zijn werkgevers verzekerd van een professionele service die voortdurend alle cruciale parameters voor een hygiënisch resultaat in de gaten houdt.

*GfK-onderzoek naar “Consumentengedrag tijdens het thuis wassen van werkkleding”

Het GfK-onderzoek “Consumentengedrag tijdens het thuis wassen van werkkleding”, in opdracht van Initial en de European Textile Services Association (ETSA), werd uitgevoerd tussen juli en november 2012 in België, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië. In elk land werden ongeveer 400 respondenten ondervraagd (in totaal waren er 1.673 respondenten, waaronder 459 Belgen), middels een online vragenlijst en face-to-face interviews. De respondenten waren afkomstig uit de volgende industrietakken en sectoren: bouw, openbare diensten, gezondheidszorg, bouwkunde, voedsel- en drankensector, detailhandel/supermarkten, landbouw/tuinbouw, chemie/petrochemie, wegwerkzaamheden en visserij. De volledige resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar op aanvraag bij: arjan.gundlach@Rentokil-initial.com

Over Initial

Initial is wereldwijd marktleider in textielmanagement en is actief in meer dan 45 landen over de hele wereld. Initial biedt een totaalbeheer in textielmanagement aan voor grote en kleine organisaties in diverse sectoren, zoals de voedselproductie, horeca, medische en paramedische sector, industrie, detailhandel, logistiek en transport.

Perscontact

Wilt u in contact komen met een woordvoerder van Initial? Neem dan contact op met ons PR contact:

Wavemakers PR & Communications

Elke De Mayer Tel: +32 (0)485 75 28 66 elke@wavemakers.eu

Contact

 • Neem contact op met één van onze experts
 • 0800 97 180
 • Sales & Service
Email Gratis Advies